Home - Blog / Nieuws - Sterke buurten en veilig wonen met centraal beheer op afstand.

Sterke buurten en veilig wonen met centraal beheer op afstand.

Als je door Amsterdam rijdt, kom je regelmatig sociale huurwoningen of appartementencomplexen tegen van Rochdale. ‘Zorgen voor een sterke buurt, betaalbare woningen en gelijke kansen voor iedereen’ is wat deze woningstichting wil bereiken. Voor het beheer, de toegangscontrole, intercomsystemen en camera’s haken ze Elbo aan als technisch partner. Daarbij staan de veiligheid van bewoners en beheer op afstand via één centraal systeem voorop. Projectleider Fred Dalm en programmaregisseur Luuk Oosterbaan van Rochdale vertellen over deze samenwerking.

Ambitie, veiligheid en comfort


Fred en Luuk houden zich beide bezig met bestaande woningen van Rochdale. Luuk is als regisseur verantwoordelijk voor het programma en de kwaliteit, terwijl Fred zich als projectleider bezighoudt met het beheer van alle systemen en contractmanagement. Daarbij hebben zij een gezamenlijke ambitie vertelt Luuk: “We streven ernaar om een langjarig inzicht te krijgen in wat voor onderhoud er op ons afkomt. Dit zodat we een goede planning kunnen maken en we vooraf weten wat we gaan uitgeven.”


“Wat wij heel erg belangrijk vinden, is dat onze bewoners zich veilig voelen in de woningen”, vervolgt Luuk. “Daarvoor gebruiken we diverse systemen zoals toegangscontroles, intercoms, maar ook camera’s. Het is essentieel dat deze altijd goed functioneren.” Fred vult aan: “Daarbij willen we dat het beheer zo gemakkelijk mogelijk is. We zijn nu bezig om alle oude systemen van verschillende merken en modellen om te zetten naar één systeem, zodat we vanaf eind volgend jaar alles centraal in beheer hebben.”

"Vooral bij grotere wooncomplexen waar soms wel honderden binnentoestellen hangen en meerdere ingangen zijn, is het belangrijk dat je vooraf een plan hebt van hoe dat eruit komt te zien."

Elbo Technology partner van Rochdale

Technisch partner van hoog niveau


Om dat voor elkaar te krijgen, is de juiste partner nodig. Luuk legt uit waarom zij zo graag met Elbo werken: “Elbo is een fijne partner voor ons, omdat ze technische kennis van hoog niveau in huis hebben. Ze weten veel van de producten en we kunnen goed met hen sparren. Onze eerste aanspreekpunten zijn de drie installateurs (InstacomKnipmeijer & Blok en Schoot) die alles voor ons plaatsen, maar in het voortraject nemen we vaak contact op met Elbo om na te denken over hoe we een systeem willen ontwerpen.

Vooral bij grotere wooncomplexen waar soms wel honderden binnentoestellen hangen en meerdere ingangen zijn, is het belangrijk dat je vooraf een plan hebt van hoe dat eruit komt te zien. Daarin denkt Elbo mee.” Fred is het daarmee eens: “Elbo is voor ons niet alleen een leverancier van topkwaliteit producten, maar een partij die met ons meedenkt en met verbetervoorstellen komt. Bijvoorbeeld bij nieuwe projecten of technische problemen. Daarbij schakelen zij snel met onze installateurs. Dat krijgen we ook van hen terug: als er vragen zijn, kunnen ze bij Elbo terecht. En dat betekent voor ons een heel stuk ontzorging.”

Elbo Technology leverancier voor Rochdale
Samenwerking tussen Elbo Technology en Rochdale

Centraal (sleutel)beheer op afstand


Eén van die handige oplossingen is centraal sleutelbeheer. “Vanuit het beheer is het heel handig dat we overal dezelfde sleutel gebruiken, dan kun je snel sleutels toevoegen of verwijderen”, vertelt Fred. “Als een bewoner een extra sleutel aanvraagt, hoeven we niet meer naar de locatie toe en daarmee besparen we tijd.” Voor bewoners is dit ook fijn, vult Luuk aan: “Als zij een sleutel aanvragen, ontvangen ze deze heel snel. Maar ook als bijvoorbeeld een lift niet werkt, kunnen we bewoners via de sleutel direct toegang geven tot een andere lift.”

“Door de camerasystemen merken we dat er minder vandalisme is. Mensen zien toch die camera’s hangen. Zo besparen we kosten op de lange termijn en bewoners voelen zich veiliger”

Toegangscontrole, camera’s en video


Elbo levert voor Rochdale alles op het vlak van video-intercomsystemen, toegangscontrole en camerabewaking. Luuk: “Deze systemen zorgen ervoor dat de bewoners zich veiliger voelen in hun eigen appartementengebouw en dat het moeilijker wordt voor buitenstaanders om binnen te komen. In de intercom passen we standaard video toe, omdat het de bewoner een prettig gevoel geeft te zien wie er voor de deur staat. Een voordeel van het 2voice systeem dat Elbo gebruikt, is dat we vaak de bestaande bedrading kunnen gebruiken. En door het toepassen van signaalverdelers in de woningen, blijft een storing tot één woning beperkt. Voor camerabewaking en toegangscontrole zijn de systemen op afstand benaderbaar via een internetverbinding.”
“Door de camerasystemen merken we dat er minder vandalisme is. Mensen zien toch die camera’s hangen. Zo besparen we kosten op de lange termijn en bewoners voelen zich veiliger”, vult Fred aan.

Benieuwd naar de gebruikte oplossingen en details van dit project?

Lees erover op onze referentie pagina

Toegangscontrole Rochdale
Veilige toegang
Camerasystemen geleverd door Elbo Technology

Beheerovereenkomst


Het aantal operationele systemen is aanzienlijk en neemt nog steeds toe. Wat als er ergens een storing is of iets niet werkt? Dan komt Elbo in actie. Fred vertelt: “Wij hebben een beheerovereenkomst met Elbo afgesloten. In die overeenkomst staat wat zij allemaal doen voor ons. Wat heel goed werkt, is dat zij op afstand onze installaties beheren en kijken of alles functioneert. Als iets niet in orde is, schakelen zij direct. Dus als een installatie defect is, krijgen wij bericht en kunnen we meteen acties uitzetten naar onze installateurs. Ook fijn voor bewoners, omdat storingen en problemen zo meteen worden opgelost.”

Uniforme werkwijze en standaardisatie


Rochdale is een woningcorporatie met veel verschillende wooncomplexen; houd dan maar eens overzicht. Standaardisatie in beheer is daarbij cruciaal. Luuk: “Wat ik belangrijk vind, is dat ook in het dagelijks onderhoud en beheer het systeem makkelijk werkt. We proberen de producten die we gebruiken te standaardiseren, zodat de installateurs weten waarmee we werken en ze de spullen al in de bus of op voorraad hebben. Als ze dan bij een bewoner komen, kunnen ze de storing meteen oplossen. First time fix.”

Woningen van Rochdale
Projecten van Rochdale

Kortom: hoog niveau van veiligheid en stabiliteit


Samenvattend kunnen we wel stellen dat Rochdale en Elbo allebei hoge eisen stellen aan installaties en elkaar daar goed in vinden. Een echt partnerschap dus, vindt Luuk: “Door onze samenwerking met Elbo kunnen we een hoog niveau van veiligheid en stabiliteit aanbieden. Zij monitoren onze systemen dagelijks en als er iets aan de hand is, krijgen we daar direct een seintje van. Daardoor kunnen we alles eenvoudig beheren wat zorgt voor meer wooncomfort én een kostenbesparing.”
“Elbo is een fijne partner om mee samen te werken. Zij brengen voor ons een stukje ontzorging. Doordat zij het beheer op afstand voor onze verzorgen, hebben wij de zekerheid dat de installaties gewoon goed functioneren. En dat draagt bij aan onze ambities”, sluit Fred af.

Gerelateerde projecten

U wilt nog meer weten? Ontdek hier aanvullende berichten, artikelen, blogs en video's die gerelateerd zijn aan het onderwerp van uw keuze. Wij hebben ze voor u verzameld en overzichtelijk gebundeld. Wij wensen u veel leesplezier en horen het graag als u bijzonder specifieke informatie nodig heeft.