Home - Blog / Nieuws - Het Robothuis: domotica van morgen

Het Robothuis: domotica van morgen

Een huis is in feite een apparaat om in te wonen. Niet onze woorden, maar die van de wereldberoemde Franse architect Le Corbusier Het is daarom ook erg logisch, dat slimme apparaten steeds meer oprukken in en om het huis. Helemaal nieuw is het niet. In een ver verleden was het slimste domotica-apparaat de thermostaatknop. Daalde de temperatuur onder een bepaalde waarde, dan kromp een metaalstrookje en werd de stroomverbinding verbroken. Het ding was ook uiterst simpel te bedienen. Je draaide domweg de knop tot de gewenste minimumtemperatuur.

 

Domotica nu

Nu is de thermostaat een ingewikkeld digitaal apparaat, dat is te programmeren en te bedienen vanaf internet of een smartphone-app. De thermostaat krijgt gezelschap van steeds meer apparaten. Een nieuwe trend is dat klimaatregeling, toegangscontrole, verlichting en home entertainment allemaal deel uitmaken van één geïntegreerd domoticasysteem. Van deurcommunicatie-systemen tot beveiliging, verlichting en zonwering, het kan allemaal geautomatiseerd worden met domotica. Eenmaal ingesteld en afgeregeld is uw voornaamste doel het behouden van het opgeleverde comfort.

Een goede indruk van wat domotica nu en straks kan betekenen geeft De Slimste Woning in Eindhoven, waaraan onder meer de provincie Noord-Brabant, Elbo Technology en slaapspecialist Auping hebben meegewerkt. Hieronder een korte documentaire in twee delen. De Slimste Woning is opengesteld voor publiek en ligt vlak bij het Evoluon. Voor wie in het noorden of westen van Nederland woont, is het Slimste Huis in Alkmaar dichterbij.

Domotica en veiligheid

Sloten zullen vervangen worden door biometrische sensoren, die bijvoorbeeld door een irisscan of hartslagscan toegang verlenen aan bezoekers. De sloten hoeven niet meer vervangen te worden na een inbraak of relatiebreuk, het aanpassen van de toegangslijst is voldoende. Het huisbewakingssysteem zal onverlaten herkennen en hun biometrische gegevens doorseinen aan de politie, zodat deze snel ter plaatse is.

Met betrekking tot veiligheid is er meer dan (biometrische) sloten. Veiligheid begint bij de voordeur als je van afstand kunt zien wie er aanbelt, voor de deur staat en dat je (ook op afstand) kunt communiceren en besluiten of de gast welkom is. Video over IP, huisautomatisering en slimme toepassingen vergroten niet alleen het veiligheidsgevoel maar natuurlijk ook het woon- en leefcomfort. 

Domotica straks: het holodeck

Computers worden steeds kleiner, steeds sneller en steeds zuiniger. Het gevolg is dat ze interessant worden voor domotica-toepassingen op plaatsen waar ze nu nog onzinnig of onbetaalbaar zouden zijn. Beeldschermen en luidsprekers worden platter en goedkoper. We stevenen af richting beeldbehang, zo dun, waardoor straks elke muur is te voorzien van bewegend beeld. Kleur en geluid vanaf iedere denkbare locatie. Ruimten worden naar wens van de bewoners verwarmd, met behulp van infraroodlenzen en infraroodbronnen kan warmtestraling zelfs op een individuele bewoner gericht worden. Ook geluid kan naar één persoon worden gestuurd, terwijl de anderen niets of iets anders horen. Nu al zijn technici er in geslaagd om voelbare "geluidssculpturen" te creëren door vernuftig gestuurde ultrageluidsgolven. Hiermee zouden hologrammen bijna levensecht worden. Dit alles aangestuurd door het krachtige domoticasysteem. Kortom: het huis zal veel weghebben van het holodeck uit Star Trek.

bediening van domotica

Voedsel, water en energie

Voedsel zal uit de 3D voedselprinter komen of uit de slimme koelkast, die van elk voedingsmiddel de houdbaarheid bijhoudt. Verse groente komt uit een hydroponische kweekkast. Of de trend om zelfvoorzienend te worden aanhoudt, weten we niet. Wel denken we dat technieken als waterzuivering en zonne-energieproductie zó goed zullen worden, dat in veel vrijstaande huizen geen aansluiting op het elektriciteitsnet en waterleidingnet meer nodig is. Behalve dan voor het opvangen van pieken. Domotica zal ervoor zorgen dat het huis 24 uur per dag energie opwekt en de energie- en waterstromen afstemt op de behoeften van de bewoners. Allemaal zonder dat u er al teveel gedachtes aan hoeft te besteden.

De dokter in de wc-pot

Ook toiletten zijn niet veilig voor de toekomst. Sensoren zullen de producten van onze stoelgang analyseren op stofwisselingsstoornissen en infectieziekten. De bewoners krijgen voedingsadvies op maat. Wellicht zal zelfs de samenstelling van maaltijden uit de 3D voedselprinter aangepast worden, als dat nodig is.

Het robothuis

Huizen nu zijn starre constructies. Een verbouwing betekent een drastische ingreep, die vaak tienduizenden euro's kost. Wat als je door op wat knoppen te drukken een huis drastisch van vorm zou kunnen laten veranderen, bijvoorbeeld om een gast aan een slaapkamer te helpen, of de werkkamer 's avonds te veranderen in een slaapkamer? Of de kelder veranderen in een zwembad, om de kinderen in te laten spelen? Technisch kan het. Gezien de voordelen van een flexibel huis zou het heel goed kunnen, dat het huis van de toekomst van vorm kan veranderen. Ook hier zal domotica een centrale rol spelen. De deur staat al open en domotica staat reeds met beide voeten in huis. Nu alle mensen nog.

  Fronza
Fronza
verbaasd en verwonderd

Fronza brengt wetenschap naar de mens


Gerelateerde projecten

U wilt nog meer weten? Ontdek hier aanvullende berichten, artikelen, blogs en video's die gerelateerd zijn aan het onderwerp van uw keuze. Wij hebben ze voor u verzameld en overzichtelijk gebundeld. Wij wensen u veel leesplezier en horen het graag als u bijzonder specifieke informatie nodig heeft.