Home - Blog / Nieuws - Elbo Technology: voorloper in smart building technology

Elbo Technology: voorloper in smart building technology

Wat is smart building technology?

Smart building technology is veel meer dan enkel een verzameling van geavanceerde apparaten. Het gaat om het beheer van gebouwen op een intelligente, efficiënte en duurzame manier. Het betekent de kracht van meerdere systemen combineren, het beheer en de controle centraliseren en voortdurend streven naar verbetering.

Verduurzamen is niet langer optioneel, het is een integraal onderdeel van ons dagelijkse leven. Natuurlijke bronnen zijn eindig en door duurzaam te leven kunnen we bijdragen aan het behoud van deze schaarse middelen voor toekomstige generaties. Smart buildings zijn de bouwstenen van de toekomst en dragen bij aan een duurzamer, efficiënter en comfortabeler leven.

Waarom een smart building?

De moderne technologieën, zoals intercomsystemen, toegangscontrole, CCTV, woningautomatisering en noodverlichting, blijven voortdurend evolueren naar geavanceerdere oplossingen. Deze vooruitgang draagt bij aan een verhoogde efficiëntie, bevordert duurzaamheid en verhoogt de algehele veiligheid. Bovendien leidt het tot kostendalingen en verbetering van het comfort.

Smart buildings maken gebruik van sensoren, automatisering en connectiviteit om verschillende systemen te beheren en optimaliseren. Denk hierbij aan verlichting, verwarming, ventilatie, airconditioning (HVAC), beveiliging, en energiebeheer.

De voordelen van smart buildings

  • Optimaliseren het gebruik van de ruimte
  • Dragen bij aan duurzaamheid
  • Verhogen de productiviteit en het welzijn
  • Verhogen veiligheid
  • Verlagen kosten
  • Verbeteren het comfort
  • Verhogen de energie efficiëntie

Innovatieve technologieën

voor nieuwbouw en bestaande bouw

Slimme gebouwtechnologie kan zowel in nieuwbouwprojecten als bij renovaties worden geïmplementeerd. Bij renovaties is het essentieel rekening te houden met de bestaande infrastructuur, waarbij deze vervolgens kan worden gemoderniseerd met de nieuwste technologieën. Nieuwbouwprojecten bieden vaak meer vrijheid, omdat deze vanaf het ontwerpstadium tot aan de bouwfase doordacht kunnen worden voor de integratie van moderne technologieën.

Innovaties

op het gebied van smart buildings

De toekomst van smart building technology ziet er veelbelovend uit. Er is een groeiende interesse in zowel utiliteitsprojecten als in de woningbouwsector naar slimme gebouwen. Centraal in deze vooruitgang staat het Internet of Things (IoT). Waarbij verbonden apparaten en sensoren samenwerken in een systeem. Realtime gegevensverzameling wordt hierdoor mogelijk. Dat zorgt voor interactie tussen mens en gebouw. Van slimme thermostaten tot automatische verlichting en beveiligingssystemen.

IoT brengt een nieuwe dimensie van intelligentie in gebouwen. Ook geavanceerde sensortechnologie en zelfs blockchain wordt steeds vaker toegepast. Het grote voordeel van blockchain is dat alle data wordt versleuteld. Alle gegevens over het gebouw en hoe het wordt gebruikt blijven superveilig en transparant. Zo slaan we de weg in naar een meer verbonden, responsieve, duurzame en gebruiksvriendelijke leefomgeving waar technologie en architectuur samenwerken.

Voorbeelden van smart buildings

Er zijn tal van inspirerende voorbeelden van smart buildings wereldwijd.

Valley - Amsterdam

Een bijzonder project op het gebied van smart building technology. De drie torens van Valley bieden 200 unieke, hoogwaardige appartementen met uitzicht op de stad Amsterdam en haar groene omgeving. Bewoners en bezoekers krijgen toegang tot de woning en andere faciliteiten, gebaseerd op een toegangsprofiel, waarbij ze alles vanuit hun appartement kunnen regelen. Van het openen van de deur tot het liftmanagement.

Lees meer over dit project

Woningstichting Rochdale - Amsterdam

Rochdale, een Amsterdamse woningstichting, beheert ruim 38.000 woningen voor ongeveer 80.000 bewoners, waarvan 26.000 flats en appartementen. Het beheer van deze gebouwen is een grote uitdaging. Elbo vereenvoudigt dit proces door smart building technology in te zetten, wat het servicelevel verhoogt, de veiligheid verbetert en de kosten verlaagt.

Lees meer over dit project

Elbo als jouw smart building partner

Voor het realiseren van een smart building zijn verschillende partners beschikbaar, zoals technologieleveranciers, ingenieursbureaus en bouwbedrijven. Deze partners werken samen om geïntegreerde oplossingen te bieden die de gebouwen van de toekomst vormgeven. Elbo technology past helemaal in dit plaatje. Zeker omdat Elbo streeft naar ontzorging van de installateur en faalkosten tijdens de uitvoering weet te minimaliseren, door het maken van de juiste keuzes vanaf het begin. Elbo is niet enkel leverancier van technologische producten op het gebied van toegangscontrole, intercom en noodvoorzieningen, maar zoekt juist de samenwerking met installateurs en opdrachtgevers op, wat ervoor zorgt dat elk project soepel verloopt.

De focus van Elbo ligt op service en integratie van systemen en dat biedt een veelbelovende toekomst voor slimme gebouwen.

Smart building technology en domotica

Smart building technology en domotica zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Domotica stelt ons in staat om huishoudelijke apparaten en systemen op afstand te beheren en te besturen. Dat draagt vervolgens weer bij aan het comfort, veiligheid en de energie efficiëntie van smart buildings. Elbo Technology heeft daarom Yokis woningautomatisering toegevoegd aan het productenaanbod. Yokis is een slim domoticasysteem met superieure functionaliteiten, kent lage installatiekosten en is eenvoudig in gebruik. Duidelijk een meerwaarde ten opzichte van de vele doe-het-zelfoplossingen. Bewoners kunnen zelf een zender toevoegen, de timer anders instellen en alle functionaliteiten bedienen via de speciaal voor hen ontwikkelde YnO-app.

Wil jij graag eens overleggen over alle mogelijkheden voor jouw project?

Plan een gesprek met ons in en we nemen alles met je door!

Neem contact op

Gerelateerde projecten

U wilt nog meer weten? Ontdek hier aanvullende berichten, artikelen, blogs en video's die gerelateerd zijn aan het onderwerp van uw keuze. Wij hebben ze voor u verzameld en overzichtelijk gebundeld. Wij wensen u veel leesplezier en horen het graag als u bijzonder specifieke informatie nodig heeft.