Home - Blog / Nieuws - Access Technology Group maakt werken in de zware industrie veiliger en efficiënter

Access Technology Group maakt werken in de zware industrie veiliger en efficiënter

Acces Technology Group (ATG) is een Nederlands technologiebedrijf dat internationaal opereert. Met depots in India, Canada, Australië en het Midden-Oosten kunnen ze de gehele wereld bereiken. En dat is maar goed ook, want met de innovatieve en unieke VISICS-oplossing zorgen ze ervoor dat onderhoudswerkzaamheden in raffinaderijen, energiecentrales en chemische fabrieken een stuk veiliger plaatsvinden. Elbo mocht met de productlijn van Zenitel meedenken over de beste audioapparatuur die bestand was tegen de zwaarste omstandigheden. En dat is gelukt.

ATG levert beveiligingsoplossingen voor de zware industrie. Dat is ook hard nodig, want daar werken mensen vaak in besloten ruimtes en gevaarlijke situaties. Als er op zo’n locatie iets misgaat, gaat het ook goed mis. Met alle gevolgen van dien. Om dit soort ernstige ongevallen te voorkomen, hebben de ATG-specialisten VISICS ontwikkeld. Jos van den Hoven (COO), Remco Coenen (CTO) en Alex Otter (Productmanager) vertellen over deze unieke oplossing en over de samenwerking met Elbo.

Gevaarlijk werk

Of het nu gaat om olietankers, chemische fabrieken of een energiecentrale: er vindt periodiek onderhoud plaats. Hiervoor gaan speciaal opgeleide mensen een besloten ruimte in waarbij een mangatwacht alles in de gaten houdt. Alex: “De noodzaak voor veiligheid in de zware industrie is de laatste jaren toegenomen. Er zijn diverse ongelukken gebeurd waar ook mensen die het veiligheidstoezicht deden helaas slachtoffer werden. Digitalisering is een ideale oplossing, want zo heb je minder mensen op locatie nodig en kun je meer veiligheid bieden.”

Remco vult aan: “En zo is VISICS begonnen. Aan ons werd gevraagd of wij mangatwachten konden vervangen door installaties, want onze expertise zit in het maken van netwerk- en audioverbindingen. De grootste uitdaging was dat het systeem moest werken in de meest zware condities. Denk aan zware stalen ketels waar geen enkel signaal kan doordringen. Maar ook temperaturen van -40°C in de sneeuw in Canada tot 50°C in de woestijn van Qatar.”

"De grootste uitdaging was dat het systeem moest werken in de meest zware condities. Denk aan zware stalen ketels waar geen enkel signaal kan doordringen."

Compleet bewakingsnetwerk


Na een tijd ontwikkelen, is de geboorte van VISICS een feit. Jos: “Onder de naam VISICS verhuren we complete bewakingsnetwerken die bestaan uit camerabewaking, toegangscontrole, intercom en gasdetectie. Als wij een onderhoudsproject mogen begeleiden, bouwen we het systeem eerst hier volledig op. We sluiten alles aan, programmeren, testen en daarna gaat het per vliegtuig de hele wereld over. Op locatie bouwen we alles weer op en testen het opnieuw. Er is geen mangatwacht meer nodig; één persoon bewaakt de veiligheid van 12 personen vanuit een centrale controlekamer. Zo zorgen we ervoor dat de werkzaamheden in besloten ruimtes veiliger uitgevoerd kunnen worden.”

Dubbel voordeel: minder mensen en veiliger

Het moge duidelijk zijn: deze oplossing maakt werken in gevaarlijke, industriële omgevingen een stuk veiliger. Maar er is nog meer voordeel, aldus Jos. “Het goede nieuws is tweeledig. Met VISICS zie je in de besloten ruimte precies wat er gebeurt, dat is bij de traditionele manwacht niet zo. Zo heb je permanent toezicht over de werkzaamheden en je kunt met elkaar communiceren. Het tweede aspect is efficiency: je kunt met één persoon in een controleruimte 12 mangaten bewaken. Hier had je voorheen 12 personen voor nodig.” En daarbij heeft de ontwikkeling niet stilgestaan. Remco legt uit: “We zijn VISICS steeds verder gaan uitbreiden. Zo hebben we ook een oplossing bedacht waarbij we de toegang bewaken zodat alleen mensen met vergunningen naar binnen kunnen. Ook hebben we gasdetectie toegevoegd. Daarnaast analyseren en presenteren we data, zodat klanten steeds meer informatie uit de werkzaamheden halen. Tegen lagere kosten zijn medewerkers dus beter beschermd en tegelijkertijd krijgen onze klanten waardevolle data, zodat ze leren hoe het een volgende keer beter kan. Zo kunnen zij, naast veiliger, steeds efficiënter en effectiever werken.”

Praktijkvoorbeeld: enorme brand voorkomen


Of VISICS al levens heeft gered? Daar durft Jos stellig ‘ja’ op te zeggen. “We hebben een keer een incident gehad op een grote raffinaderij. Tijdens de lunchpauze was iedereen weg uit de besloten ruimtes, onze operators hielden deze via camera’s in de gaten. Zij zagen toen dat de gasdetectie vreemde waarden genereerde en vervolgens ontdekten ze een beginnende brand. De brandweer kwam erbij en zij konden vanuit onze ruimte meekijken en zo een aanvalsplan maken. We waren gelukkig op tijd, want je kunt je voorstellen dat je liever geen grote brand op een raffinaderij hebt.”

“Voor de veiligheid is het essentieel dat je goed kunt communiceren met elkaar.”

Het belang van de beste audio


Audio vormt een belangrijk deel van de VISICS-oplossing. Alex legt uit waarom. “Voor de veiligheid is het essentieel dat je goed kunt communiceren met elkaar. Vanuit de centrale wil je mensen kunnen informeren, en andersom moeten medewerkers vragen kunnen stellen aan de controlekamer. Na een uitgebreid onderzoek zijn we erachter gekomen dat Zenitel de beste performance heeft als het gaat om de industrie waarin wij werken. Denk aan de hoge geluidsintensiteit door las- en slijpwerkzaamheden. Of de extreme weersomstandigheden. De producten van Zenitel bewijzen zich daar al jaren heel goed in. Maar ook het compacte design van de apparatuur is heel welkom bij ons. Bovendien gaan de materialen lang mee en deze duurzaamheid vinden we ook belangrijk. In ons portfolio hebben we inmiddels 1.200 Zenitel Turbine toestellen gebruikt in verschillende modellen. Op dit moment zijn we bezig met de nieuwste explosieveilige systemen.”

Benieuwd welke onderdelen wij hebben geleverd voor deze unieke VISICS oplossing?

Lees erover op onze referentie pagina

Samenwerking met Elbo

Voor deze Zenitel-oplossing werkt ATG samen met Elbo. Alex legt uit waarom: “Elbo is voor ons niet alleen een leverancier, maar ook een partner die advies geeft over de samenstelling van audioproducten. Ze hebben veel expertise in huis en met die kennis weten zij voor ons het beste maatproduct te vinden. Ook de support op onderhoud is heel sterk. We hebben er veel profijt van dat Elbo ons daarin helpt.”

Remco sluit af: “Elbo begrijpt de industrie waarin wij werken en de context van onze toepassingen. Zo kunnen zij de juiste producten adviseren, op tijd leveren en financieringsoplossingen bieden die passen bij onze dynamiek. Kortom, de samenwerking met Elbo bevalt heel goed. Dat is waarom wij al lang klant zijn en dat ook nog lang zullen blijven.”

Kortom: hoog niveau van veiligheid


Samenvattend kunnen we wel stellen dat Access Technology en Elbo allebei hoge eisen stellen aan installaties en elkaar daar goed in vinden. “Elbo is voor ons niet alleen een leverancier, maar ook een partner die advies geeft over de samenstelling van audioproducten. Ze hebben veel expertise in huis en met die kennis weten zij voor ons het beste maatproduct te vinden. Ook de support op onderhoud is heel sterk. We hebben er veel profijt van dat Elbo ons daarin helpt." 

Gerelateerde projecten

U wilt nog meer weten? Ontdek hier aanvullende berichten, artikelen, blogs en video's die gerelateerd zijn aan het onderwerp van uw keuze. Wij hebben ze voor u verzameld en overzichtelijk gebundeld. Wij wensen u veel leesplezier en horen het graag als u bijzonder specifieke informatie nodig heeft.