Home - Blog / Nieuws - Fabels & Feiten: Domotica van twee kanten bekeken

Fabels & Feiten: Domotica van twee kanten bekeken

Fabel: Domotica is complex en duur in aanschaf

Domotica oplossingen kunt u zo duur maken als u zelf wilt. Duur is dan ook een ‘relatief’ begrip. Juist in de kostentechnische benadering is inmiddels veel gewonnen. Een goed voorbeeld hiervan zijn modules voor centrale besturing van bijvoorbeeld verlichting en zonwering waarmee de elektrische installatie van iedere woning eenvoudig en snel kan worden gerealiseerd. En u als installateur krijgt de voordelen op een dienblad aangeboden: meer functies, eenvoudige installatie zonder breekwerk, draadloze modules en een bijzonder efficiënte maatwerkoplossing voor elk budget.

Feit: Domotica completeert optimale woningautomatisering

Tot op de dag van vandaag heersen er nog steeds heel wat misverstanden over domotica. Nog steeds wordt domotica vaak ten onrechte gezien als een statussymbool waardoor het de schijn geeft alleen maar toegankelijk te zijn voor mensen die in luxe kunnen leven. In werkelijkheid is dat helemaal niet het geval. Domotica is vandaag de dag gewoon een nieuwe manier van omgaan met de technische uitrusting waar een woning over beschikt. En dat stopt niet met enkele technische snufjes die op afstand bediend kunnen worden. Domotica laat zich graag integreren in de totale elektrotechnische installatie van de woning. Het maakt niet uit of het een individuele woning of een groot woningcomplex betreft. Zo behelst de techniek zowel de binnenzijde van de woning (woon- en leefcomfort) als ook de buitenzijde (toegangscontrole en beveiliging). Iedere bewoner kan zijn domein beheren, controleren wie er aan de deur staat met behulp van deurvideosystemen, toegang verlenen via elektronische sleutels en beveiligen door middel van camerabewaking via internet.

Fabel: Domotica is snel verouderd, je blijft upgraden

Bij sommige systemen was er in het verleden sprake van een stortvloed aan nieuwe versies van systemen met als gevolg dat bestaande systemen niet meer compatible zouden zijn. Dat is geschiedenis en ligt al weer ver achter ons. De ware specialisten en topmerken hebben zich continu ontwikkeld en zijn toekomstbestendig tot en met.

Feit: Domotica is niet alleen rendabel voor nieuwbouw

Een terugkerend punt van overweging voor de keuze van wel of geen domotica-toepassingen is de vraag of woningautomatisering niet onrendabel is voor bestaande bouw. Renovatie brengt immers een enorme kostenpost met zich mee. Breekwerk, nieuwe bedrading, renoveren, herstellen en opnieuw installeren staat meestal synoniem met vele, arbeidsintensieve uren en daarmee gepaard gaande kosten.

We hebben goed nieuws voor de twijfelaars want niets is minder waar. De bestaande systemen zijn probleemloos, eenvoudig en snel aan te passen aan de nieuwste eisen. Vaak wordt (ten onrechte) gedacht dat de ‘oude bedrading’ compleet vervangen dient te worden om systemen optimaal te laten functioneren. Dit, terwijl een deurcommunicatiesysteem met slechts twee (bestaande) draden wordt gevoed. Daarnaast behoort het draadloos bedienen van verlichting en zonwering op afstand ook tot de mogelijkheden. En wat te denken van cloudoplossingen waarmee camerabewaking via internet snel, eenvoudig en betaalbaar wordt geïnstalleerd. Kortom, voor elk woningautomatiseringsproject, bestaand of nieuwbouw, is een pasklare maatwerkoplossing binnen handbereik.

Meer weten?

Ervaar hoe futureproof gebouwentechniek kan zijn en ontdek het cumulatief effect voor uw eigen business en positie. Maak een afspraak met een van de specialisten op het gebied van woningautomatisering en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van domotica.

Elbo Technology
Elbo Technology

Welkom in de wereld van Elbo Technology.
In de wereld van Elbo Technology hebben mensen minder zorgen en meer comfort. Omdat het gebouw waarin ze wonen of werken echt een verlengstuk van hen is. Het heeft overal ogen en oren, weet wat zijn gebruikers belangrijk vinden en handelt daar ook naar. Tijdig en onverstoorbaar. Een Elbo-gebouw ruikt onraad, ziet wie er binnen wil - genood of ongenood - maakt contact met gasten en helpt hen de weg te vinden in geval van nood. Het signaleert zelf gebreken en regelt alles naar wens, om comfortabel, veilig en energiezuinig te leven. Elbo Technology denkt niet in producten en systemen, maar in mogelijkheden. Voor uw project.

 


Gerelateerde projecten

U wilt nog meer weten? Ontdek hier aanvullende berichten, artikelen, blogs en video's die gerelateerd zijn aan het onderwerp van uw keuze. Wij hebben ze voor u verzameld en overzichtelijk gebundeld. Wij wensen u veel leesplezier en horen het graag als u bijzonder specifieke informatie nodig heeft.