Home - Blog / Nieuws - Erik Heijs is realistisch over domotica

Erik Heijs is realistisch over domotica

Erik Heijs werkt al lang bij Elbo, en heeft zich daar ontwikkeld tot specialist in huisautomatisering met domotica-systemen. Hij heeft het naar zijn zin: "Het is veelzijdig werk, en ik blijf bij de tijd. Ik kan me ontwikkelen, omdat je met techniek werkt sta je nooit stil. Ik heb natuurlijk ook een bepaalde expertise opgebouwd en heb daardoor veel vrijheden, zo deel zelf mijn uren redelijk vrij in. Maar het werk moet natuurlijk wel op tijd gebeuren." En dat werk heeft meestal met domotica te maken.

tablet voor bediening van domotica

Domotica, huisautomatisering en realisme

"Ik hou me vooral bezig met domotica in de woningbouw, ik maak planningen en daarnaast spring ik bij waar nodig: tekenwerk, installaties, assemblages. Ik kom praktisch nooit buiten." En krijg je veel vragen over huisautomatisering? "Ik krijg te weinig vragen over domotica vind ik, we komen er als technische afdeling vaak achteraan. Als een installateur méér wil doen met domotica moet het functioneel zijn natuurlijk. De lamp op de WC aandoen met een iPad is natuurlijk onzin, een schakelaar is dan vele malen makkelijk." En Erik kent de praktijk.

"Bij het project Smalle Haven in Eindhoven is een voorbeeldwoning gemaakt die naar wensen van de klant is ingericht, in samenspraak met de eigenaar van het pand." Was het een nieuwbouwproject? "Nee, de verhuurder wilde het huidige domotica-systeem vervangen, daar zat teveel onderhoud in. De techniek die er achter zat is nu makkelijker toegankelijker geworden, het programmeren is een stuk eenvoudiger geworden." Voor Elbo is domotica niet nieuw.

"Het is veelzijdig werk, en ik blijf bij de tijd. Ik kan me ontwikkelen, omdat je met techniek werkt sta je nooit stil"

Domotica bij Elbo

"Wat betreft domotica praten we bij Elbo vooral over het schakelen van verlichtingen, rolluiken, temperatuurregelingen, het dimmen van verlichting en een stukje integratie met intercom en video aan de deur. Domotica is veel beter toepasbaar als het op een andere manier bediend kan worden, bijvoorbeeld via je telefoon of een afstandbediening op de tafel. Of een combinatie ervan. En Yokis werkt handig." Yokis? "Dat is een product dat tussen het conventionele schakelmateriaal en de domotica-systemen wordt geplaatst, betaalbare domotica dus. Je kunt er dingen mee automatiseren, of makkelijker maken. Maar technisch gezien is het heel erg simpel om te bedienen en programmeren, een kind kan de was doen." Maar voor Erik is deze was bekend natuurlijk.

"Ik denk dat domotica er langzaam in zal groeien, dat het langzaam gemeengoed wordt. We moeten als Elbo natuurlijk trainingen geven, en assistentie op locatie: doe het een keer voor. Het is een drempel die veel installateurs nog over moeten, alles hangt aan internet dus moet er een bepaald kennisniveau gehaald worden. Sommige installateurs zien dat, en anderen niet. Maar dan zijn wij er om ze te helpen."

Edwin Vlems
Marketing Manager

Edwin Vlems is Marketing Manager van metaalgroothandel MCB en helpt B2B-bedrijven met inbound marketing: het online plaatsen van het verhaal van het bedrijf en de medewerkers, als magneet voor klanten. Hij spreekt en schrijft over Inbound Marketing, Content Marketing en Social Media. Je kunt hem vinden op http://edwin.vlems.nl.

 


Gerelateerde projecten

U wilt nog meer weten? Ontdek hier aanvullende berichten, artikelen, blogs en video's die gerelateerd zijn aan het onderwerp van uw keuze. Wij hebben ze voor u verzameld en overzichtelijk gebundeld. Wij wensen u veel leesplezier en horen het graag als u bijzonder specifieke informatie nodig heeft.