Home - Blog / Nieuws - Domotica en privacy: gaat dat samen?

Domotica en privacy: gaat dat samen?

Domotica en privacy van gebruikers

Domotica en privacy

Laten we vooropstellen dat er zeker opties bestaan waarbij de gebruikers gemak en comfort ervaren, zonder dat die domotica privacy van de gebruikers op een of andere manier in het gedrang brengt. Maar welke opties zijn dat dan? 

Wat zijn de risico’s?

De vraag naar domotica stijgt al jaren. Uit recent onderzoek blijkt dat één op de vijf Nederlandse huishoudens ondertussen slimme verlichting heeft. De Volkskrant schreef onlangs dat de goedkopere slimme verlichting lang niet altijd veilig is. Het risico is namelijk dat niet bij alle slimme lampen duidelijk is wat er (al dan niet per ongeluk) met de verzamelde gegevens van gebruikers wordt gedaan. Met andere woorden: de verzamelde data verlaten het huis!

Als het gaat om data zien gebruikers niet zo snel gevaar. Ze denken misschien: “Ach, zo bijzonder ben ik niet. Als iemand weet wanneer ik mijn lampen aan doe, is dat niet zo erg.” Maar domoticagegevens gaan over gedragspatronen, zoals lichtgebruik. Ook andere gegevens over gedrag thuis, van wat iemand eet tot wat iemand kijkt, zijn interessant voor allerlei bedrijven. Het inzetten van kwalitatief goede domotica is belangrijk zodat gegevens niet eenvoudig toegankelijk zijn en/of onnodig verzameld en gedeeld worden.

Goede kwaliteit domotica voor privacywaarborging

Goede kwaliteit domotica

Goede kwaliteit domotica is voorzien van betrouwbare beveiliging. Yokis van Urmet is daar een goed voorbeeld van. Voor Urmet heeft veiligheid de hoogste prioriteit. Alle systemen voldoen aan de veiligheidseisen die zowel door particulieren als door bedrijven worden gesteld. Het zijn inbouwmodules voor o.a. verlichting, waardoor gebruikers onafhankelijk zijn wat betreft de merkenkeuze van lampen. Dat betekent dat zij vrij zijn om te kiezen voor lampen met de hoogste veiligheid.

Waarom zou u als gebouwbeheerder domotica aanbieden aan uw bewoners?

Domotica aanbieden aan bewoners levert ook gebouwbeheerders of-eigenaren veel voordelen op. Zoveel dat ze de inspanning van de selectie ruimschoots compenseren! Een win-winsituatie op voor de beheerder én de bewoner! De voordelen in één oogopslag:

  • Comfort en gemak voor de huurders.
  • De veiligheid in een gebouw gaat erdoor omhoog.
  • Een upgrade van de woning, die aantrekkelijker wordt voor de verhuurder
  • Huurders kunnen langer thuis blijven wonen, ook als ze op leeftijd zijn of zorg nodig hebben. De verhuurder kan hiermee een nieuwe doelgroep bedienen.

In het productportfolio van Elbo Technology vindt u het merk Yokis voor het invullen van domotica-woonwensen. Onze systeemadviseurs verzorgen een projectopname om samen met de klant een plan te maken voor welke functionaliteiten in de woningen worden toegepast. Elbo heeft voor het merk Yokis gekozen omdat de veiligheid en privacy gewaarborgd is en het een stabiel en storingsongevoelig systeem is.

Mogelijkheden van domotica en privacy van gebruikers behouden

Benieuwd naar de mogelijkheden? U leest alles over Yokis op onze domoticapagina

Ontdek woningautomatisering

Heeft u nog vragen over domotica en privacy? Neem contact met ons op!

 

Gerelateerde projecten

U wilt nog meer weten? Ontdek hier aanvullende berichten, artikelen, blogs en video's die gerelateerd zijn aan het onderwerp van uw keuze. Wij hebben ze voor u verzameld en overzichtelijk gebundeld. Wij wensen u veel leesplezier en horen het graag als u bijzonder specifieke informatie nodig heeft.