Home - Blog / Nieuws - Domotica: meer veiligheid?

Domotica: meer veiligheid?

Een rookmelder. Een bewakingscamera. Een brandalarm. Aanwezigheidssimulatie. Intercoms die aan uw smartphone te koppelen zijn. Er komt steeds meer elektronica op de markt die uw huis veiliger kan maken, zowel voor als u thuis aan- als afwezig bent.

Al deze functionaliteiten kunnen geïntegreerd worden in een makkelijk te bedienen domoticasysteem. Zo kunt u met weinig moeite uw huis een stuk veiliger maken.

Hoe het werkt? Heel veel kleine computers

Kloppend hart van elk domoticasysteem is een netwerk van kleine computers, die zich in elk slim apparaat bevinden. Of het nu om een slimme thermostaat, een zelfrijdende auto of een drone gaat, al deze slimme apparaten worden aangestuurd door een kleine computer. Soms is deze heel eenvoudig. De in de wat simpelere domotica veel gebruikte Arduino-chip is bijvoorbeeld qua rekencapaciteit te vergelijken met de homecomputer Commodore 64 van een kwart eeuw geleden.

Vaak ook doen slimme apparaten niet onder voor eenvoudige smartphones. Kortom: wie domotica zegt, zegt computer. En computers zijn te hacken, als ze niet goed genoeg beveiligd zijn. Gelukkig weten de domoticaspecialisten van Elbo Technology uitstekend hoe ze domoticasystemen kunnen beveiligen. Zo zorgen we samen dat domotica veiligheid verhoogt, in plaats van bedreigt.

Met domotica veiligheid verhogen

Per saldo wegen de voordelen van woningautomatisering, ook wat betreft veiligheid, ruimschoots op tegen de nadelen. Zo kunt u het beveiligingssysteem van uw huis aansluiten op het domoticanetwerk en uw huis van veraf in de gaten houden.

Domotica helpt om te checken of alle ramen en deuren wel afgesloten zijn. Computers werken methodisch en maken geen fouten. De meeste ongelukken gebeuren door menselijke fouten; dit geldt ook voor bijvoorbeeld inbraak.

Domotica een netwerk van kleine computers

Cilinderslot lijkt veiliger, domotisch slot is veiliger

Het oude vertrouwde mechanische slot lijkt veilig, maar is het niet. Een ervaren inbreker heeft ongeveer dertig seconden nodig om een cilinderslot open te krijgen, of rolt uw zak met de sleutels erin. Een domotisch slot, bijvoorbeeld met een pincode of vingerafdrukherkenning, is dan veel veiliger.

Er is nog een voordeel. Raakt u uw sleutel kwijt? Uw pincode veranderen kan vrij eenvoudig, maar een nieuwe sleutel betekent een nieuw slot kopen. Zo verdient een slot met pincode zich snel terug.

Hoe kom ik aan een goed, veilig domotica-systeem?

Goedkope producten, zoals die bijvoorbeeld in bouwmarkten worden aangeboden, zijn doorgaans slecht beveiligd. Daarom is het ten eerste een slim idee om te kiezen voor kwaliteitsproducten, zoals van domoticaspecialisten. Deze hebben ook de kennis in huis om uw systeem hackproof te maken.

Enkele jaren geleden was er een rel over beveiligingscamera's die door hackers gemakkelijk gekraakt konden worden, misschien herinnert u zich dat nog wel. Het ging hier om goedkope systemen die op een amateuristische wijze waren geïnstalleerd. Denk bijvoorbeeld aan het niet veranderen van het standaard systeemwachtwoord. Professionals, zoals Elbo Technology, maken dit soort fouten in principe niet. Daarom is het verstandig om uw domoticasysteem professioneel te laten installeren.

Veiligheid van gebouwen verhogen met domotica

Uw woning laten voorzien van een professioneel automatiseringssysteem is voor iedereen bereikbaar. Elbo Technology is exclusief importeur van Yokis, een slim systeem van modules waarmee u meerdere elektronische functies beheert. 

Yokis is ideaal voor zowel nieuwe als bestaande woningen. Installateurs hoeven niet te breken of te renoveren om de nieuwste domotica in te bouwen in uw huis. Slim, snel en relatief goedkoop, dat is de professionele woningautomatisering met basic functies als deurcommunicatie, verlichting en zonwering. Het systeem is net zo makkelijk uit te breiden als origineel geïnstalleerd.

Meer over Yokis

  Fronza
Fronza
verbaasd en verwonderd

Fronza brengt wetenschap naar de mens


Gerelateerde projecten

U wilt nog meer weten? Ontdek hier aanvullende berichten, artikelen, blogs en video's die gerelateerd zijn aan het onderwerp van uw keuze. Wij hebben ze voor u verzameld en overzichtelijk gebundeld. Wij wensen u veel leesplezier en horen het graag als u bijzonder specifieke informatie nodig heeft.