Home - Blog / Nieuws - De wet van de communicerende gebouwen

De wet van de communicerende gebouwen

Moderne techniek

Hoewel praten natuurlijk niet zo letterlijk genomen moet worden als een gesprekje met de buurman, biedt de moderne techniek steeds meer middelen om gebouwen naar elkaar te laten luisteren en met elkaar te laten communiceren. In de huidige hoogtechnologische tijd is alles communicatie, een onmisbare schakel in het geheel die soms zó voor de hand liggend is dat we er niet eens meer bij stilstaan. Uw afstandsbediening communiceert bijvoorbeeld met uw TV en het is ondenkbaar dat we nog van de stoel moeten om van kanaal te wisselen. Een video-intercom brengt u in contact met diegene die voor de deur staat nog vóór de persoon de drempel over stapt. Hetzelfde geldt voor andere vormen van al dan niet automatisch bedienen, controleren of beheren op afstand. Men vat al dit moois samen met het woord 'domotica'. Dankzij onze partner Elbo Technology kunnen we een klein inkijkje geven in dat soort communicatie, opdat u weet wat de dag van morgen zoal in petto heeft.


Veel van de informatie die tussen mensen wordt uitgewisseld heeft betrekking op een gevoel van welbevinden, op veiligheid. De rest dient vooral de gezondheid en het gemak van de mens. Architectuur bepaalt daarbij mede hoe we ons voelen in een omgeving, en omdat elke plek anders is, kan er ook een noodzaak zijn om anders over die plek te communiceren. Een sensor is een sensor, maar hoe deze wordt ingezet is een ander verhaal. Met dit in gedachten is het duidelijk dat er geen standaardoplossingen bestaan. Domotica in de zorg, dus zorg op afstand met sensoren die waken over de gezondheid van de mens, staat niet in verhouding met het automatisch bedienen van een televisietoestel, zonwering of deur-intercom. Toch is het nu al zeker dat domotica op alle vlakken terrein zal winnen, alsof het een ongeschreven wet is. De televisie bedienen met uw telefoon is bijvoorbeeld zo ongewoon niet meer. Aangezien moderne smartphones krachtiger zijn dan hetgeen NASA ooit een lander mee naar de maan stuurde, is het haast niet voor te stellen wat voor moois er allemaal nog te bedenken valt.

Hoe domotisch bent u?

Omdat domotica nog niet zo ingeburgerd is, zijn we erg nieuwsgierig naar uw ervaringen. Of misschien het gebrek daaraan. Hoe communiceren uw huisapparaten met elkaar? In welke mate woont u in een woning die voorzien is van bepaalde domotische snufjes zoals een automatisch koffiezetapparaat of rolluiken met afstandsbediening of sensoren die zonlicht detecteren? Krijgt een meldkamer een automatisch bericht als iemand bij u probeert in te breken? Maakt u, naast bijvoorbeeld de thermostaat, wel eens gebruik van domotica? Laat het ons weten via de poll onder het artikel op Fronza!

Communicatie

Met name voor de industrie, verkeer en infrastructuur zoekt een bedrijf als Elbo Technology doelgerichte oplossingen voor vraagstukken op het gebied van communicatie. In alle drie de gebieden is het vaak van levensbelang dat er goed, helder en luid genoeg gecommuniceerd wordt. Enerzijds natuurlijk om de dagelijkse processen optimaal te begeleiden - een omroepsysteem kan een hoop loop- en zoekwerk schelen - en anderzijds om in geval van calamiteit mensen op een juiste wijze te kunnen informeren. In dat laatste geval is het verstandig om aan visuele signalering te werken, en om die reden valt ook noodverlichting in het pakket van Elbo.

Als er binnenin gebouwen verschillende onderdelen met elkaar moeten communiceren, is het belangrijk dat de verschillende onderdelen binnen een systeem op elkaar aansluiten. Daarom is er een normering ingevoerd, KNX, een standaard in gebouwautomatisering en domotica om producten van verschillende producenten met elkaar te laten praten. Wel zo handig en zeer stimulerend voor toekomstige positieve ontwikkelingen. Dankzij KNX hoeven de makers van dergelijke apparatuur zich niet te bekommeren om compatibiliteit. Ook als consument is onderlinge uitwisselbaarheid van groot belang. Dat drukt namelijk de prijzen. Goedkope of betaalbare domotica vinden, van hobbyist tot bedrijf, is een kwestie van de markt verkennen. Het praktisch gebruik ervan ligt tegenwoordig in ieders bereik. Temeer omdat er ook open source domotica beschikbaar is.

Binnen de wereld van huisautomatisering vormt Elbo Technology een onmisbare schakel, namelijk die tussen producent en consument. Elbo zoekt op de markt specifiek naar de juiste toepassing van hun productgamma. Ze zoeken dus contact met de klant, brengen vraag en aanbod bij elkaar en zorgen op die manier voor een systeem zonder kopzorgen. Zelfs bij calamiteiten. Wat zeggen we, voorál bij calamiteiten.

  Fronza
Fronza
verbaasd en verwonderd

Fronza brengt wetenschap naar de mens


Gerelateerde projecten

U wilt nog meer weten? Ontdek hier aanvullende berichten, artikelen, blogs en video's die gerelateerd zijn aan het onderwerp van uw keuze. Wij hebben ze voor u verzameld en overzichtelijk gebundeld. Wij wensen u veel leesplezier en horen het graag als u bijzonder specifieke informatie nodig heeft.