Home - Blog / Nieuws - Brandveiligheid in hoogbouw: goedkoop of veilig bouwen?

Brandveiligheid in hoogbouw: goedkoop of veilig bouwen?

Hoe hoger het gebouw, hoe gevaarlijker het wordt, volgens brandweercommandant Lieben, die voor het AD-artikel werd geïnterviewd. Wel is het zo dat er voor gebouwen die hoger zijn dan 70 meter speciale bouwregels gelden. In het stuk worden er enkele van genoemd: brandcompartimenten op elke verdieping, waardoor de brand zich niet door het hele gebouw kan verspreiden, overal sprinklers en speciale voorzieningen voor bluswater. Het komt echter steeds vaker voor dat projectontwikkelaars net iets onder de 70 meter gaan zitten, om kosten te besparen. “Een gebouw dat 71 meter hoog is, is doorgaans vijf keer veiliger dan een gebouw van 69 meter”, stelt Maarten de Vries, woordvoerder van de gemeente Rotterdam.

Brandveiligheid hoogbouw is essentieel. Elbo Technology geeft advies

Veiligheid voor bewoners, bezoekers en brandweer

Erwin Wigmans, directeur van Elbo Technology, voegt hieraan toe: “Het voorkomen van calamiteiten heb je niet altijd in de hand. Er zijn gelukkig wel technische systemen die helpen als het toch misgaat. Denk aan vluchtwegaanduiding of communicatiesystemen. Ook brandweerintercoms (ook wel calamiteitenintercoms genoemd) vallen onder de genoemde bouwregels. Die zijn vaak verplicht vanaf 70 meter hoogte. Daarmee kan de brandweer op elke verdieping - ook als alle andere verbindingen wegvallen - veilig en helder communiceren met collega’s aan de grond. Erg belangrijk dus, om niet alleen de veiligheid van bewoners maar ook die van de brandweer zelf te waarborgen”.

Oplossingen voor brandveiligheid hoogbouw bij Elbo

Bij Elbo Technology weten we hoe belangrijk (brand)veiligheid is. Met kwalitatieve producten van de beste merken en met advies op maat ondersteunen wij installateurs en projectontwikkelaars bij het maken van veilige keuzes. Neem contact met ons op voor alle mogelijkheden of bekijk onze betrouwbare IC-EDGE™ calamiteitenintercoms:

 

Bekijk hier de mogelijkheden

 

Wilt u het gehele AD-artikel lezen? Klik dan hier.

Gerelateerde projecten

U wilt nog meer weten? Ontdek hier aanvullende berichten, artikelen, blogs en video's die gerelateerd zijn aan het onderwerp van uw keuze. Wij hebben ze voor u verzameld en overzichtelijk gebundeld. Wij wensen u veel leesplezier en horen het graag als u bijzonder specifieke informatie nodig heeft.