Home - Referenties - Justus van Effencomplex

Justus van Effencomplex

Woningen stapelen

Het Justus van Effencomplex in de Rotterdamse wijk Spangen is van architect Michiel Brinkman (1873-1925), en destijds gebouwd voor de arbeidersklasse. Er werd voor het eerst een met trap en lift bereikbare verhoogde woonstraal vervaardigd, waardoor woningen in de hoogte konden worden gestapeld, zonder toepassing van de nauwe portieken. De honderden, zo niet duizenden van dit soort grootschalige woonstructuren, die later kris kras verspreid zijn over heel Nederland, zijn allemaal hierop gebaseerd. In feite werd met het Justus van Effencomplex de woongalerij uitgevonden.

Andere doelgroep

Het inmiddels historische karakter van het complex blijkt tegenwoordig een totaal andere doelgroep aan te trekken, die zeer welkom is voor de revitalisering van de wijk Spangen. Behalve het historische karakter zijn er duidelijke fysieke voordelen: de van oorsprong ondiepe, maar nu dubbelbrede woningafmeting maakt de appartementen veel lichter dan soortgelijke woningen in de stad. En de mogelijkheid een fijn zitje te kunnen maken op de galerij is anno 2013 óók een meerwaarde.

Het filmpje ‘Justus van Effen-complex begint aan nieuw leven’ biedt een heleboel interessante informatie over het gebouw en de geschiedenis van de wijk. Ook de nieuwe bewoners komen aan het woord.

IPervoice: een geïntegreerd deurcommunicatiesysteem

In de jaren 80 is het Justus van Effenblok in het kader van de stadsvernieuwing ingrijpend verbouwd. Van twee woningen werd één gemaakt en elke woning kreeg eigen sanitaire voorzieningen. Zo bleven er van de 264 woningen nog 164 over. Onlangs heeft het complex een tweede renovatie ondergaan, en er zijn nu nog 154 woningen. Het is interessant om te zien dat de renovatiearchitect dit keer heeft geprobeerd het gebouw zo veel mogelijk in de oude luister te herstellen. Voor de deurcommunicatie is echter gekozen voor een hypermoderne IPervoice oplossing: een geïntegreerd systeem voor deurcommunicatie, camerabewaking en toegangscontrole met elektronische sleutels. Alle woningen zijn voorzien van een Signo kleurenmonitor en voor de 15 deurposten zijn Elekta Steel en 4 IP proximity lezers toegepast. Het systeem heeft een heleboel voordelen:

  • Onbeperkt aantal gebruikers, entreepanelen en gesprekskanalen
  • Beheer van namen, sleutels en techniek, lokaal en op afstand
  • Centraal management met berichtenservice naar appartementen
  • Zelfdiagnose
  • Rapportagefunctie
  • Koppeling inbraak- en brandbeveiliging
  • Intercom tussen appartementen
  • Videogeheugen en voicemail per appartement
  • Bekabeling CAT.5E

Klik hier voor nog meer informatie over IPervoice.

Met dank aan Bas Kooij van BK Visuals voor de afbeelding van het Justus van Effencomplex

Elbo Technology
Elbo Technology

Welkom in de wereld van Elbo Technology.
In de wereld van Elbo Technology hebben mensen minder zorgen en meer comfort. Omdat het gebouw waarin ze wonen of werken echt een verlengstuk van hen is. Het heeft overal ogen en oren, weet wat zijn gebruikers belangrijk vinden en handelt daar ook naar. Tijdig en onverstoorbaar. Een Elbo-gebouw ruikt onraad, ziet wie er binnen wil - genood of ongenood - maakt contact met gasten en helpt hen de weg te vinden in geval van nood. Het signaleert zelf gebreken en regelt alles naar wens, om comfortabel, veilig en energiezuinig te leven. Elbo Technology denkt niet in producten en systemen, maar in mogelijkheden. Voor uw project.

 


Gerelateerde projecten

U wilt nog meer weten? Ontdek hier aanvullende berichten, artikelen, blogs en video's die gerelateerd zijn aan het onderwerp van uw keuze. Wij hebben ze voor u verzameld en overzichtelijk gebundeld. Wij wensen u veel leesplezier en horen het graag als u bijzonder specifieke informatie nodig heeft.