Home - Blog / Nieuws - Een diepere blik op ASL: Omroep- en ontruimingsinstallaties van Zenitel

Een diepere blik op ASL: Omroep- en ontruimingsinstallaties van Zenitel

Bart-Jan, jij hebt als product manager vast en zeker de ASL productlijn al uitgebreid onder de loep genomen. Kun je allereerst uitleggen wat PAGA/PAVA is?

Public Address General Alarm & Voice Alarm (PAGA/PAVA) oplossingen van Zenitel ASL zijn geavanceerde systemen voor een breed toepassingsgebied in Omroep en Ontruiming. Het zijn gesproken woord ontruimingssystemen, type A, in volledige overeenstemming met alle relevante normen en veiligheidsvoorschriften en zijn derhalve inzetbaar bij beoordeling door een Notified Body.

Een gesproken woord ontruimingssysteem is een bedrijfskritische installatie. Het verspreidt via luidsprekers alarmtonen, vooraf opgenomen berichten, live gesproken noodberichten en routineberichten naar alle of bepaalde delen van een faciliteit. Alarmen kunnen handmatig worden geactiveerd vanaf een oproeppaneel of automatisch vanaf het hoofdpaneel van een brand- en gasdetectiesysteem. Gesproken berichten kunnen worden gegenereerd via de microfoons op de oproeppanelen of via telefoons en panelen in de faciliteit.

 

Welke onderdelen bevat zo’n systeem nou eigenlijk?

Een Ontruimingssysteem type A omvat doorgaans:

 • Centrale apparatuur, waaronder controllers, versterkers, voeding, oproeppanelen en netwerkcomponenten
 • Veldapparatuur, bestaande uit binnen- en buiten-luidsprekers, flitslichten, zwaailampen en lokale oproeppanelen, aangepast aan de omgeving waarin zij worden toegepast

Is het ook geschikt voor explosiegevoelige omgevingen?

Er zijn ATEX-gecertificeerde producten beschikbaar voor de toepassing in Ex-geclassificeerde zones. Dus ja, ASL is ook toepasbaar in de petrochemie bijvoorbeeld.

Hoe garandeert Zenitel de beschikbaarheid op het moment van de waarheid?

Om extreem hoge beschikbaarheid te kunnen garanderen, wordt er gewerkt met redundantie op diverse niveaus en industrie-standaarden zoals SIP, SNMP, Syslog en SDK maken integratie met andere communicatie-systemen mogelijk.

Wat is de sleutel tot een goede spraakverstaanbaarheid in een rumoerige omgeving? 

Een correct akoestisch ontwerp is bepalend. Zelfs bij een volume dat hoog genoeg is om boven het omgevingsgeluid uit te komen, kunnen de woorden onverstaanbaar blijven. Een maat voor de bepaling van spraakverstaanbaarheid in een situatie is de internationaal gestandaardiseerde ‘Speech Transmission Index’, kortweg STI of STIPA. Een STI-bepaling wordt gebruikt om het ontwerp te toetsen en waar nodig te optimaliseren.

Welke factoren bepalen die spraakverstaanbaarheid?

Spraakverstaanbaarheid is afhankelijk van diverse factoren, waaronder de verhouding van het signaalniveau tot het omgevingsgeluid, de Signaal/ruisverhouding (s/n-verhouding) én niet te vergeten het Reflectie/galmniveau als gevolg van toegepaste bouwmaterialen. Voor een goed systeemontwerp is het dus belangrijk het typische geluidsniveau en de omgeving te kennen in de gebieden waar het systeem hoorbaar moet zijn. Dit wordt vastgesteld door een geluidsmeting in het dekkingsgebied of, bij nieuwe installaties, door berekening met behulp van een computergestuurd model. Een simulatie kan daarnaast rekening houden met de akoestische eigenschappen van de omgeving. 

Wat kan Elbo in de ontwerpfase betekenen met het oog op spraakverstaanbaarheid?

Tijdens het ontwerp van de oplossing wordt door Elbo Technology gekeken naar het aantal, de vermogensaanluiting (de ‘tapping’), de locatie en de oriëntatie van de luidsprekers, om te komen tot een optimaal akoestisch model. Tijdens de inbedrijfstelling wordt door een onafhankelijke instantie met een STI-meting het geïnstalleerde systeem getoetst op de systeemeisen. In gebieden met een hoog geluidsniveau vullen knipperende signaalbakens de gesproken berichten en hoorbare alarmen aan.

En voor welk type gebouwen of omgevingen zou je ASL als oplossing zien?

Zowel voor gebouwen met een verblijfsfunctie (overheid, distributiecentra, kantoren, sportcomplexen, zorg, retail), de transportsector (tunnels, vliegvelden, havens, spoorwegen) als de industrie (energiesector, petrochemie, productiefaciliteiten, cleanrooms) is ASL de verantwoorde keuze.

Nou worden er aan jou en collega’s vaak vragen gesteld over welke certificeringen allemaal van toepassing zijn op onze oplossingen. Welke zijn voor ASL van toepassing?

Relevante certificeringen ASL-lijn:

 • Voice Alarm Control and Indicating Equipment ASL Rack Mount VACIE
 • EN 54-4:1997 + A1:2002 + A2:2006 - Power supply equipment
 • EN 54-16:2008 - Voice alarm control and indicating equipment
 • EN 54-24:2008 - Loudspeakers
 • EN 54 CE mark (Europe)
 • EN 54 UKCA mark (UK)
 • BS 5838 Part 8
 • NEN 2575-1:2012+C1:2021 (NL)
 • NEN 2575-2:2012+A1:2018 (NL) 
 • Bouwbesluit 2012

Tot slot laatste vraag, is er ook en soort starterskit?  

Binnen de ASL Ontruimingslijn kan worden gekozen voor “PAVA in a box”, een kant-en-klaar EN54 systeem voor wandmontage, een schaalbare 19” rack samenstelling of combinaties hiervan.


Onze oplossingen voor omroep en ontruiming

INTEGRA, een kant-en-klaar spraakalarm systeem in een behuizing

INTEGRA is een vooraf samengesteld EN 54-16 systeem dat eenvoudig is toe te passen. De INTEGRA all-in-one netwerkgestuurde spraakalarmoplossing is verkrijgbaar met drie, vijf, zeven en tien versterkingskanalen. INTEGRA heeft 12 audio-ingangen en interne opslag voor maximaal 64 opgenomen berichten. Met een maximaal vermogen van 2000 W, geïntegreerde audio-over-IP-netwerken, krachtige audioverwerking en geïntegreerde batterijlader en batterijmontageplank, allemaal in een compacte behuizing voor wandmontage, biedt INTEGRA een complete spraakalarmoplossing voor zowel middelgrote tot grote gecentraliseerde als gedecentraliseerde systemen.

 • Een kant-en-klare oplossing, geschikt voor wandmontage
 • Geïntegreerde IP-audionetwerken
 • Eenvoudige installatie
 • Hoog rendement
 • Voorgeïnstalleerd met 3, 5, 7 of 10 versterkerkaarten
 • Tot 500 W per versterkerkaart
 • Tot 2000 W totale belasting
 • DC/IMPEDANTIE lus luidspreker monitoring
 • Voldoet aan EN54-16 en EN 54-4

Download de productbrochure

Strenge veiligheidsnormen

Zenitel’s public address en spraak ontruimingsinstallaties zijn ontworpen voor een hoge beschikbaarheid en een levensduur van minstens 10 jaar. Ze voldoen aan strenge veiligheidsnormen, waaronder EN 54-16, UL- en CSA-certificeringen.

Monitoring, Onderhoud & Controle

Gebruiksvriendelijke configuratietools, end-to-end monitoring, modulaire technologie en meerdere redundantieniveaus beperken de uitvaltijd van het systeem en maken een flexibele onderhoudsplanning mogelijk.

Uitgebreide DSP-functies

Delay, AVC, Compression, EQ stelt u in staat om de systeemuitvoer aan te passen aan elk berichttype en elke akoestische omgeving.

Schaalbare implementaties en flexibele zonering

Configureerbaar uitgangsvermogen, modulaire versterkerarchitectuur, schaalbaar van een enkel knooppunt tot meerdere clusters.

VIPEDIA voor rack montage en schaalbaar

VIPEDIA-systemen zijn gebouwd voor 19"-racks en bieden nog meer flexibiliteit en schaalbaarheid. VIPEDIA combineert hoogwaardige, professionele audioverwerking met alles wat nodig is voor een bedrijfszekere melding van noodberichten. Het is geschikt voor kleine, middelgrote en grootschalige live geluidsinstallaties en nog veel meer toepassingen. Geïntegreerde Secure Loop-audioondersteuning maakt zowel gecentraliseerde als IP-gedistribueerde architecturen eenvoudig mogelijk. De VIPEDIA ondersteunt 12 analoge audio-ingangen, 32 gelijktijdige Dante-bronnen® en 12 onafhankelijke zones. Alle audioverwerking gebeurt via krachtige en speciale DSP-circuits (Digital Signal Processing).

 • Professionele audiokwaliteit 24-bits 48 kHz audioverwerking
 • Ingebouwde audionetwerken 12 analoge audio-ingangen en -uitgangen
 • 6 IP Audio in- en uitgangen
 • On-board controle in- en uitgangen
 • Volledig EN54-16 gecertificeerd
 • Flexibele besturingsopties

Download de productbrochure


Wereldwijd toegepast

Wereldwijd geïmplementeerd en operationeel in veel veeleisende omgevingen met geweldige feedback van klanten.

Londense metro

Als reactie op de tragedie in metrostation King's Cross heeft London Underground Ltd (LUL) prioriteit gegeven aan en spraakalarmen geïnstalleerd op alle stations. Vandaag de dag vertrouwen meer dan 130 London Underground stations en alle Docklands Light Railway stations op public address- en spraakalarmsystemen van Zenitel.

Casestudy bekijken

Tunnelradio Slowakije

Het Slowaakse snelwegbouw- en onderhoudsbedrijf Národná dialničná spoločnosť, a.s., heeft een geavanceerde wegtunnel van 6 km voorzien van onze EN54-conforme spraak alarmoplossingen om een veilige en probleemloze evacuatie van mensen mogelijk te maken in geval van brand of verkeersongeval.

Casestudy bekijken

Ringhals Power Station Zweden

Het project omvatte het ontwerp en de implementatie van een enorm public address en spraak ontruimingssysteem met meer dan 340 zones ontworpen om te voldoen aan EN54. Ringhals kerncentrale, geëxploiteerd door Vattenfall, een Zweeds energiebedrijf en een van Europa's grootste retailers van elektriciteit en warmte, bevindt zich ten zuiden van Göteborg in Zweden en is de grootste energiecentrale in Scandinavië.

Casestudy bekijken

Gatwick Luchthaven UK

Gatwick Airport vereiste een multi-node, gedistribueerd Public Address and Voice Alarm (PAVA) -systeem op de South Terminal, met een centraal beheersysteem om andere veiligheidssubsystemen van derden te bewaken en te besturen. Het ontwerp van Zenitel komt tegemoet aan de behoefte aan gebruiksscenario’s voor omroep en ontruiming en high-fidelity muziekdistributie.

Casestudy bekijken

Direct advies ontvangen?

Bel 040 26 79 888 voor advies op maat. Wordt u liever door ons gebeld? Laat dan hieronder uw gegevens achter

Gerelateerde projecten

U wilt nog meer weten? Ontdek hier aanvullende berichten, artikelen, blogs en video's die gerelateerd zijn aan het onderwerp van uw keuze. Wij hebben ze voor u verzameld en overzichtelijk gebundeld. Wij wensen u veel leesplezier en horen het graag als u bijzonder specifieke informatie nodig heeft.