Home - Blog / Nieuws - Songdo in Zuid-Korea is dé modelstad

Songdo in Zuid-Korea is dé modelstad

De futuristische stad Songdo

Vijftien jaar geleden besliste Zuid-Korea de futuristische stad Songdo te bouwen. Voor de realisatie van deze Smart City werd een gebied van 53 vierkante kilometer op zee gewonnen, ongeveer 50 kilometer ten noorden van Seoel, in de nabije omgeving van de luchthaven van de metropool Incheon. Als alles volgens planning verloopt, is de stad dit jaar definitief klaar. Stedenbouwkundigen en planologen van over de hele wereld reizen nu echter al af naar deze modelstad, om zich te laten informeren en inspireren.

futuristische stad songdo

Hightech duurzame stad

De ontwikkelaars kregen de ruimte om naar eigen inzicht de stad van de toekomst te bouwen. Investering: 35 miljard dollar(!). De Amerikaanse projectontwikkelaar Gale International, IT-gigant Cisco Systems en de Koreaanse staalmaker en aannemer Posco konden alles uit de kast halen, zonder belemmerd te worden door bestaande structuren. De stad is van de grond af aan opgebouwd met de nieuwste inzichten op het gebied van duurzaamheid en op alle fronten voorzien van state-of-the-art (netwerk)technologieën, met als doel intelligent design en een aantrekkelijke leefomgeving aan elkaar te koppelen.

Sensors, chips en computers

Bijna ieder apparaat, gebouw of voertuig en elke straat is uitgerust met sensors, chips en computers die door Cisco met elkaar verbonden zijn. Een echte ‘smart connected community’; alles is intelligent, verbonden en duurzaam. Het systeem is via je pc, tablet of smartphone toegankelijk om zo je eigen leven in te richten. Denk aan het regelen van de verwarming, het bedienen van de gordijnen, toegang tot je werkplanning of koelkastinhoud. Het systeem monitort ook je verbruik van water en elektriciteit, je afvalproductie en allerlei andere zaken, en berekent hoe het allemaal nog.

Meer weten?

Digitaal magazine

smart connected community

In de praktijk

De deur openen via een irisscanner, de lift die wist dat je eraan kwam en al ingesteld staat om je naar jouw eigen verdieping te brengen en als je je appartement binnenkomt is de temperatuur precies goed. De zonwering heb je ‘s middags op je werk via je smartphone al dichtgedaan. Op het scherm in de woonkamer zie je dat je kinderen nog op school zitten en dat je partner onderweg is. Een buizensysteem zuigt de afvalzak vanuit je keuken naar een centrale verwerking, waar het zo schoon mogelijk wordt verwerkt of wordt gebruikt voor energieopwekking. Die energie wordt ingezet voor bijvoorbeeld de led-lantaarns, die precies genoeg licht geven voor het aantal mensen dat zich op straat bevindt. In Songdo wordt zo efficiënt mogelijk omgegaan met energie, water en afval. De groene, beveiligde omgeving zorgt ervoor dat mensen er plezierig kunnen leven en werken. 

Naar voorbeeld van wereldsteden

Om een aangename leef- en werkomgeving te creëren, hebben de projectontwikkelaars goed gekeken naar de diverse wereldsteden. Songdo is trots op de brede boulevards zoals je die ziet in Parijs, het typische New Yorkse Central Park, de mini-parken zoals in Savannah, het moderne kanaalsysteem geïnspireerd op Venetië en een congrescentrum met een architectuur geleend van het beroemde Sydney Opera House. Op cultureel gebied vind je er een prachtig operagebouw, een concerthal, museum en groot aquarium. Er wordt nog gewerkt aan de Jack Nicklaus golfbaan, een van de slechts 25 in de wereld.

songdo smart city

Amsterdam Smart City

Songdo is wereldwijd een voorbeeld geworden voor stedenbouwers. China en India willen Smart Cities ontwikkelen, en ook bestaande metropolen proberen zoveel mogelijk intelligente technologieën in hun bestaande infrastructuur te integreren. Amsterdam Smart City bijvoorbeeld, is het innovatieplatform van de Metropoolregio Amsterdam, waarin bedrijven, bewoners, gemeente en kennisinstellingen uitgedaagd worden innovatieve oplossingen en ideeën aan te dragen. Sinds 2009 is dit platform uitgegroeid tot 100 partners die actief zijn in meer dan 96 innovatieve projecten.

Leefbaarheid optimaal?

Songdo heeft een voorsprong, omdat alles nieuw werd gebouwd en alle technologieën gemakkelijk in het geheel te implementeren waren. Maar is het niet een steriele stad geworden? Volgens de Amerikaanse stadssocioloog Richard Sennett vormen de efficiëntie en duurzaamheid zeker een meerwaarde, maar het ontwerp van Songdo vindt hij veel te bedacht. Sennett zegt dat alles vooraf aan de tekentafel werd uitgedacht en van bovenaf werd opgelegd. Terwijl steden verrassingen en diversiteit nodig hebben om levendig en aantrekkelijk te zijn.

Neemt niet weg dat de hele wereld kijkt naar Songdo. Intelligente steden worden immers dikwijls gezien als de oplossing voor een brede reeks maatschappelijke problemen, zoals files, (lucht)vervuiling, energieverspilling en criminaliteit.

Elbo Technology
Elbo Technology

Welkom in de wereld van Elbo Technology.
In de wereld van Elbo Technology hebben mensen minder zorgen en meer comfort. Omdat het gebouw waarin ze wonen of werken echt een verlengstuk van hen is. Het heeft overal ogen en oren, weet wat zijn gebruikers belangrijk vinden en handelt daar ook naar. Tijdig en onverstoorbaar. Een Elbo-gebouw ruikt onraad, ziet wie er binnen wil - genood of ongenood - maakt contact met gasten en helpt hen de weg te vinden in geval van nood. Het signaleert zelf gebreken en regelt alles naar wens, om comfortabel, veilig en energiezuinig te leven. Elbo Technology denkt niet in producten en systemen, maar in mogelijkheden. Voor uw project.

 


Gerelateerde projecten

U wilt nog meer weten? Ontdek hier aanvullende berichten, artikelen, blogs en video's die gerelateerd zijn aan het onderwerp van uw keuze. Wij hebben ze voor u verzameld en overzichtelijk gebundeld. Wij wensen u veel leesplezier en horen het graag als u bijzonder specifieke informatie nodig heeft.