Home - Blog / Nieuws - "Als ik zie wat er aan zit te komen, maar wat nog niet in de winkels ligt"

"Als ik zie wat er aan zit te komen, maar wat nog niet in de winkels ligt"

Chips: de hersenen van de apparaten

Ontwerpen van elektronica is het vakgebied van Bram Nauta. “Als ik zie wat er aan zit te komen en wat er al kan, maar nog niet in de winkels ligt… Allemaal te danken aan de chips, die steeds kleiner worden. Het zijn de hersenen van onze apparatuur. In Nederland worden in grote, geavanceerde fabrieken inmiddels zo’n 1 miljoen chips per dag geproduceerd. De technologie versnelt zichzelf: als in de Middeleeuwen de smartphone was uitgevonden, had men moeten venten om deze aan de man te brengen. Is er nu een nieuwe versie uit, dan kun je dat dankzij internet binnen no time aan iedereen kenbaar maken. Er zijn bovendien steeds betere tools beschikbaar om apparatuur te ontwerpen: de consument zal merken dat ontwikkelingen elkaar sneller opvolgen.”

elektronica controle

Een kloof tussen wat er kan en wat er is

De technologie is al lang klaar voor zeer uiteenlopende toepassingen, maar mensen moeten ze nog bedenken, vormgeven en in de markt zetten. “Zo is het voor onder andere beveiligingsdoeleinden al mogelijk 3D-constructies te realiseren door met meerdere camera’s tegelijk opnames te maken. Dingen of mensen ‘inprojecteren’ via een soort bril, waardoor het bijvoorbeeld lijkt alsof iemand echt tegenover je zit te praten. Of een robot bier laten tappen, als verlengstuk van de huidige tap… Het kan allemaal al.” In de praktijk blijkt echter dat mensen het maar moeilijk kunnen bijbenen. “Ik voorzie daarom dat de toenemende rekenkracht van de chip gebruikt zal worden voor eenvoudigere beveiliging, zoals irisscans of vingerafdrukken, en gebruikersgemak. Apparaten worden bovendien slimmer: je smartphone weet door GPS dat je op het terras zit bij Café De Bruine Beer. Via stemherkenning bestel je een biertje en de smartphone rekent meteen af.”

smartwatch

Slimme toepassingen hebben de toekomst

Sensoren die kunnen meten waar iemand zich bevindt en wat iemand precies beweegt, worden almaar goedkoper. Daardoor zullen meer processen vanzelf gaan. “Het automatisch regelen van het licht en de temperatuur gebeurt al, vooral in kantoren, maar wordt makkelijker. Dat geldt ook voor de nieuwe mogelijkheden binnen de huisautomatisering, waardoor deze een grotere rol zal krijgen als het gaat om wooncomfort. En over tien jaar bezit iedereen een zelfrijdende auto, die om de bocht kan kijken en al lang van tevoren weet of er een auto van rechts aankomt. Dat is toch veel veiliger dan de mens! Slimme toepassingen en koppelingen hebben de toekomst. Het is de kunst de behoeftes te zien. Er is zoveel technologie beschikbaar: we kunnen nog jaren vooruit.”

 

Ga mee met de ontwikkelingen

Bram Nauta verwacht dat door de verdergaande automatisering met name in de bancaire, administratieve en verzekeringsbranche banen gaan verdwijnen. “Geen paniek: de kolenbrander en marskramer bestaan ook niet meer. De maakindustrie biedt nieuwe kansen. Als je robots in combinatie met goed opgeleide mensen auto-onderdelen laat vervaardigen, is dat goedkoper dan de huidige productie in China, ook vanwege het transport.” De technologie beïnvloedt ook de marketing. “Digitale tijdschriften bijvoorbeeld, vallen niet bij de lezer thuis op de deurmat en liggen ook niet bij de tandarts op de leestafel. Het contactmoment achter de computer of op de iPad is heel anders en de content wordt veel visueler. Marketingtechnisch gezien is dat een compleet ander verhaal. Dus ook op die manier moeten de verschillende professionals met de technologische ontwikkelingen mee.” Het is algemeen bekend dat de bouwbranche juist erg conservatief is. “Een gebouw blijft gemiddeld dertig tot veertig jaar staan, maar de techniek verandert om de vier, vijf jaar. Het zijn de technologische oplossingen die gebouwen tot leven brengen; mijn tip is dan ook een pand zo flexibel mogelijk in te richten. Elbo kan hier een enorme toegevoegde waarde bieden.”

Continu bijscholen

Om up-to-date te blijven is het nodig continu bij te scholen. “Elbo wil graag samenwerken en kennis delen: dat is de manier om bestaansrecht te houden. Vergeet daarbij niet de flexibiliteit. Want alles wat nu wordt geïnstalleerd, moet over een paar jaar weer anders. Al die nieuwe apparaten die eraan komen, daar heb je in de toekomst in elke ruimte misschien wel een heleboel stroomvoorziening en internetaansluitingen voor nodig. Dan is er vast behoefte aan behang waar al die aansluitingen in verwerkt zijn: smart behang of USBehang. Ik verzin het hier ter plekke, maar technisch is het gewoon mogelijk. Bedenk dingen die zo nuttig zijn dat iedereen ze wil hebben. En kun je het zelf niet ontwikkelen, zoek dan een partij die dat voor je kan doen: de technologie staat voor niets!”

bram nauta hoogleraar elektrotechniek

 

CV Bram Nauta

Professor Bram Nauta (50) is hoogleraar elektrotechniek aan de
Universiteit Twente in Enschede. Hij is exact op de hoogte van de
(toekomstige) technologische ontwikkelingen. Hij reist de wereld over
en voorziet bedrijven van informatie over wat de (nabije) toekomst te
bieden heeft.

 

Elbo Technology
Elbo Technology

Welkom in de wereld van Elbo Technology.
In de wereld van Elbo Technology hebben mensen minder zorgen en meer comfort. Omdat het gebouw waarin ze wonen of werken echt een verlengstuk van hen is. Het heeft overal ogen en oren, weet wat zijn gebruikers belangrijk vinden en handelt daar ook naar. Tijdig en onverstoorbaar. Een Elbo-gebouw ruikt onraad, ziet wie er binnen wil - genood of ongenood - maakt contact met gasten en helpt hen de weg te vinden in geval van nood. Het signaleert zelf gebreken en regelt alles naar wens, om comfortabel, veilig en energiezuinig te leven. Elbo Technology denkt niet in producten en systemen, maar in mogelijkheden. Voor uw project.

 


Gerelateerde projecten

U wilt nog meer weten? Ontdek hier aanvullende berichten, artikelen, blogs en video's die gerelateerd zijn aan het onderwerp van uw keuze. Wij hebben ze voor u verzameld en overzichtelijk gebundeld. Wij wensen u veel leesplezier en horen het graag als u bijzonder specifieke informatie nodig heeft.