Interview

Met productmanager Bart-Jan Coolen

Een diepere kijk op ASL. De Omroep- en ontruimingsinstallatie van Zenitel.

Bart-Jan, kun je allereerst uitleggen wat PAGA/PAVA is?

Public Address General Alarm & Voice Alarm (PAGA/PAVA) oplossingen van Zenitel ASL zijn geavanceerde systemen voor een breed toepassingsgebied in Omroep en Ontruiming. Het zijn gesproken woord ontruimingssystemen, type A, in volledige overeenstemming met alle relevante normen en veiligheidsvoorschriften en zijn derhalve inzetbaar bij beoordeling door een Notified Body.

Een gesproken woord ontruimingssysteem is een bedrijfskritische installatie. Het verspreidt via luidsprekers alarmtonen, vooraf opgenomen berichten, live gesproken noodberichten en routineberichten naar alle of bepaalde delen van een faciliteit. Alarmen kunnen handmatig worden geactiveerd vanaf een oproeppaneel of automatisch vanaf het hoofdpaneel van een brand- en gasdetectiesysteem. Gesproken berichten kunnen worden gegenereerd via de microfoons op de oproeppanelen of via telefoons en panelen in de faciliteit.

Welke onderdelen bevat zo’n systeem nou eigenlijk?

Een Ontruimingssysteem type A omvat doorgaans:

  • Centrale apparatuur, waaronder controllers, versterkers, voeding, oproeppanelen en netwerkcomponenten
  • Veldapparatuur, bestaande uit binnen- en buiten-luidsprekers, flitslichten, zwaailampen en lokale oproeppanelen, aangepast aan de omgeving waarin zij worden toegepast
Is het ook geschikt voor explosiegevoelige omgevingen?

Er zijn ATEX-gecertificeerde producten beschikbaar voor de toepassing in Ex-geclassificeerde zones. Dus ja, ASL is ook toepasbaar in de petrochemie bijvoorbeeld.

Hoe garandeert Zenitel de beschikbaarheid op het moment van de waarheid?

Om extreem hoge beschikbaarheid te kunnen garanderen, wordt er gewerkt met redundantie op diverse niveaus en industrie-standaarden zoals SIP, SNMP, Syslog en SDK maken integratie met andere communicatie-systemen mogelijk.

Wat is de sleutel tot een goede spraakverstaanbaarheid in een rumoerige omgeving? 

Een correct akoestisch ontwerp is bepalend. Zelfs bij een volume dat hoog genoeg is om boven het omgevingsgeluid uit te komen, kunnen de woorden onverstaanbaar blijven. Een maat voor de bepaling van spraakverstaanbaarheid in een situatie is de internationaal gestandaardiseerde ‘Speech Transmission Index’, kortweg STI of STIPA. Een STI-bepaling wordt gebruikt om het ontwerp te toetsen en waar nodig te optimaliseren.

Welke factoren bepalen die spraakverstaanbaarheid?

Spraakverstaanbaarheid is afhankelijk van diverse factoren, waaronder de verhouding van het signaalniveau tot het omgevingsgeluid, de Signaal/ruisverhouding (s/n-verhouding) én niet te vergeten het Reflectie/galmniveau als gevolg van toegepaste bouwmaterialen. Voor een goed systeemontwerp is het dus belangrijk het typische geluidsniveau en de omgeving te kennen in de gebieden waar het systeem hoorbaar moet zijn. Dit wordt vastgesteld door een geluidsmeting in het dekkingsgebied of, bij nieuwe installaties, door berekening met behulp van een computergestuurd model. Een simulatie kan daarnaast rekening houden met de akoestische eigenschappen van de omgeving. 

Wat kan Elbo in de ontwerpfase betekenen met het oog op spraakverstaanbaarheid?

Tijdens het ontwerp van de oplossing wordt door Elbo Technology gekeken naar het aantal, de vermogensaanluiting (de ‘tapping’), de locatie en de oriëntatie van de luidsprekers, om te komen tot een optimaal akoestisch model. Tijdens de inbedrijfstelling wordt door een onafhankelijke instantie met een STI-meting het geïnstalleerde systeem getoetst op de systeemeisen. In gebieden met een hoog geluidsniveau vullen knipperende signaalbakens de gesproken berichten en hoorbare alarmen aan.

En voor welk type gebouwen of omgevingen zou je ASL als oplossing zien?

Zowel voor gebouwen met een verblijfsfunctie (overheid, distributiecentra, kantoren, sportcomplexen, zorg, retail), de transportsector (tunnels, vliegvelden, havens, spoorwegen) als de industrie (energiesector, petrochemie, productiefaciliteiten, cleanrooms) is ASL de verantwoorde keuze.

Relevante certificeringen ASL-lijn:

  • Voice Alarm Control and Indicating Equipment ASL Rack Mount VACIE
  • EN 54-4:1997 + A1:2002 + A2:2006 - Power supply equipment
  • EN 54-16:2008 - Voice alarm control and indicating equipment
  • EN 54-24:2008 - Loudspeakers
  • EN 54 CE mark (Europe)
  • EN 54 UKCA mark (UK)
  • BS 5838 Part 8
  • NEN 2575-1:2012+C1:2021 (NL)
  • NEN 2575-2:2012+A1:2018 (NL) 
  • Bouwbesluit 2012


Starterskit - PAVA in a box

Binnen de ASL Ontruimingslijn kan worden gekozen voor “PAVA in a box”, een kant-en-klaar EN54 systeem voor wandmontage, een schaalbare 19” rack samenstelling of combinaties hiervan.

Lees meer over Omroep en ontruiming

Direct advies ontvangen?

Bel 040 - 26 79 888 voor advies op maat. Of laat je gegevens achter in onderstaand formulier. Eén van onze specialisten neemt zo snel mogelijk contact met je op.