Menu
Home > Blog / Nieuws > Terugblik Building Holland: essentiële rol voor Elbo bij duurzame gebouwen
Dinsdag 08 Mei 2018

Terugblik Building Holland: essentiële rol voor Elbo bij duurzame gebouwen

Van 17 t/m 19 april waren wij als exposant aanwezig bij Building Holland: hét 3-daagse innovatie event voor de bouw- en vastgoedsector. Ruim 13.000 bezoekers en meer dan 250 exposanten kwamen samen om kennis te delen en te netwerken en natuurlijk om innovatieve producten en concepten te bekijken. Het was voor ons een zeer zinvolle deelname, waarbij we weer meer inzicht hebben gekregen in de essentiële thema’s voor de toekomst.

Een centraal thema tijdens de beurs was duurzaamheid, in het bijzonder maatschappelijke vraagstukken zoals CO2-reductie (energiegebruik gebouwen en gebonden energie in materialen), klimaatadaptatie, grondstoffenverbruik, gezonde binnenlucht van gebouwen en passende woonmilieus. Met name de keynotes van Diederik Samson en Jan Terlouw die een belangrijke bijdrage leverden aan deze onderwerpen, gaven veel inzicht in het belang van gebouwenautomatisering om duurzaamheid te bevorderen.

Diederik Samson

Samson benadrukte het belang van een structureel programma, wijk voor wijk, om Nederlandse woningen energetisch op orde te maken. ‘Er is al veel werk verzet, maar het gaat te langzaam. Als we in 2050 100% klimaatneutraal willen zijn, moeten we 1000 gebouwen per dag verduurzamen. Dat zijn er nu 20. De uitdaging ligt vooral bij het overtuigen van ruim 4 miljoen huiseigenaren om hun huis stap voor stap te verbeteren.’ Hier ligt een mooie taak voor Elbo Technology. Samen met aannemers en installateurs kunnen we deze doelgroep voorzien in de behoefte om woningen geschikt te maken voor een duurzame toekomst.

Toekomststoel

Jan Terlouw, natuurkundige, boekenschrijver en voormalig politicus, maar vooral strijder voor een leefbare wereld van vandaag en de toekomst, vertelde op de beurs over de Toekomststoel, een initiatief waarmee hij, samen met andere initiatiefnemers van de Dutch Green Building Council, een beweging in gang wil zetten om de noodzaak van een duurzame toekomst iedere dag weer onder de aandacht te brengen.

Internet of things

Tijdens de interactieve sessie Smart Buildings, gestuurd door discussieleider Marjet Rutten, werd duidelijk dat het gebruik van internet-of-things toepassingen de traditionele bouwpartijen dwingen om anders te kijken naar gebouwen. Een gebouw of woning is straks niet slechts een verzameling stenen met wat mensen erin, maar lijkt meer op een computer met een dak erop. Sensoren meten de aanwezigheid van mensen, levensduur van materialen en installaties wordt in de gaten gehouden en het gebouw past zich aan aan de wensen van de gebruiker, zelfs als die gebruiker zich er niet van bewust is. Als voorbeeld wordt The Edge in Amsterdam genoemd. Het meest duurzame gebouw ter wereld was een paar jaar geleden een voorloper van Smart Building door de toepassing van 20.000 sensoren in het hele gebouw. ‘We maken van een levenloos gebouw een Smart building of zelfs een Responsive building.’, geeft Menno Lammers van Proptech aan. Volgens Lammers wordt de combinatie van stenen en technologie de komende jaren bepalend.

Wij zijn klaar voor de toekomst

Met onze oplossingen voor geïntegreerde gebouwentechniek zorgen we er samen voor dat gebouwen steeds slimmer worden en dat gebruikers steeds veiliger en comfortabeler kunnen wonen en werken.

Virtueel bezoek aan onze stand

Was je niet in de gelegenheid om het evenement Building Holland te bezoeken? Bekijk dan hieronder de virtuele tour of maak een afspraak om te kijken hoe we samen gebouwen slimmer kunnen maken.

Elbo Technology
Elbo Technology

Welkom in de wereld van Elbo Technology.
In de wereld van Elbo Technology hebben mensen minder zorgen en meer comfort. Omdat het gebouw waarin ze wonen of werken echt een verlengstuk van hen is. Het heeft overal ogen en oren, weet wat zijn gebruikers belangrijk vinden en handelt daar ook naar. Tijdig en onverstoorbaar. Een Elbo-gebouw ruikt onraad, ziet wie er binnen wil - genood of ongenood - maakt contact met gasten en helpt hen de weg te vinden in geval van nood. Het signaleert zelf gebreken en regelt alles naar wens, om comfortabel, veilig en energiezuinig te leven. Elbo Technology denkt niet in producten en systemen, maar in mogelijkheden. Voor uw project.

 


Als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws?

Meld u aan voor onze notificatieservice

Of volg ons op: