Home - Blog / Nieuws - De migratie van Ring-Master- en Philips M100-intercomsystemen

De migratie van Ring-Master- en Philips M100-intercomsystemen

De historie van intercomsystemen

Na de Tweede Wereldoorlog startten drie jonge ondernemers in Noorwegen met de ontwikkeling en productie van intercommunicatiesystemen. In die tijd werd er belasting geheven op telefoontoestellen. Het was goedkoper om via een intercomoplossing met elkaar te praten dan via de telefoon. Gustav A. Ring (Ring-Master), Otto S. Knudsen (Stentofon) en Max Manus (M100) startten daarom met de ontwikkeling van eenvoudige communicatiesystemen. De onderlinge competitie zorgde ervoor dat ze het beste in zichzelf naar boven haalden. In de jaren die volgden bleven ze innoveren en ontwikkelden ze systemen met steeds meer functionaliteiten. De drie mannen hoorden al snel tot de wereldtop. Hun aanpak was baanbrekend in de wereld van intercom.

Van Ring-Master naar Stento ASA

In de jaren ’90 was de Ring-Master wereldwijd beschikbaar in meer dan 30 landen. De oplossing werd vaak gebruikt in ziekenhuizen, zorginstellingen, banken en vliegvelden. Referenties uit die periode zijn Rockefeller Centre, Empire State Building, de bank van Noorwegen en zorginstellingen. In 1997 zijn Stentofon en Ring-Master samengevoegd en onder de naam Stento ASA verder gegaan.

Stento ASA neemt Philips M100 over

Twee jaar na de samenvoeging van Stentofon en Ring-Master werd in 1999 de M100 overgenomen. In die tijd werd de M100 door Philips geproduceerd en verkocht. De Philips M100 heeft zich in de periode voor 1999 ontwikkeld van een intercomsysteem tot een volwaardige kritische communicatie-oplossing. Zo werd de M100 toegepast in ziekenhuizen met bed-oproepfuncties. Ook is integratie mogelijk voor het monitoren van medische apparatuur. De M100 was, en is volgens kenners nog steeds, meer dan alleen een intercomsysteem.

Het huidige gebruik van intercomsystemen

Ook nu worden nog steeds veel Ring-Master- en Philips M100-systemen gebruikt. Deze intercomsystemen zijn langzamerhand aan vervanging toe. Stento ASA heeft in het begin alle drie de merken en oplossingen gevoerd. De ervaring leert dat systemen die ouder zijn dan 20 jaar langzaamaan vervangen moeten worden. Doorgaans zijn de systemen tussen 1990 en 2000 geplaatst. Het onderhouden van oudere systemen is een uitdaging omdat de service-artikelen vaak niet meer beschikbaar zijn.

 

Van Stento ASA naar Zenitel

In oktober 2001 is de naam van Stento ASA veranderd in Zenitel. Na de overname van M100 heeft Zenitel een nieuw platform ontwikkeld, gebaseerd op de techniek en functies van Ring-Master, M100 en Stentofon. Het beste van de drie originele Noorse bedrijven is hierbij gebruikt. Het hart van de nieuwe oplossing bestaat uit de AlphaCom-audioserver.


Vingtor-Stentofon

Offshore heeft Zenitel de oplossing onder de naam Vingtor op de markt gebracht, onshore onder de naam Stentofon. Vanaf eind 2015 wordt de oplossing onder de naam Vingtor-Stentofon uitgebracht. Beide productgroepen zijn geïntegreerd. De normering voldoet aan de hoogste eisen in de wereld. Onafhankelijke studies wijzen uit dat Vingtor-Stentofon op audiogebied bij kritische communicatie niet te evenaren is.

Koppelingen met Ring-Master- en M100-intercomsystemen

Omdat organisaties steeds veranderen en Zenitel is gestopt met de productie en verkoop van Ring-Master- en M100-systemen, zijn er koppelingen ontwikkeld waarbij de Ring-Master- en M100-servers gelinkt worden aan de AlphaCom-audioserver. Een bestaand systeem hoeft bij een uitbreiding of een gedeeltelijke vervanging niet volledig vernieuwd te worden. Het oude en nieuwe systeem kunnen volledig geïntegreerd werken.

Wie kan koppelingen verzorgen?

  • De koppeling met een M100-systeem kan wereldwijd door Tyco Integrated Fire & Security verzorgd worden.
  • De koppeling met een Ring-Master-systeem kan in Nederland verzorgd worden door TELECOM systems. Zij zijn meer dan 40 jaar lang de distributeur geweest van Ring-Master voor Nederland en België en inmiddels reeds jaren partner op het gebied van de Vingtor-Stentofon-systemen in Nederland.

Overige Zenitel merken

De drie Noorse merken zijn leidend geweest bij de ontwikkeling van de huidige Zenitel intercomoplossing. Naast Ring-Master, M100 en Stentofon zijn in het verleden ook merken als Steenhans, Asacom, MCCN en Radioteknik ontwikkeld, geproduceerd en verkocht door Zenitel.

Achtergrondinformatie Zenitel

Overal waar tijdkritische communicatie voor het beschermen van levens, gezondheid en eigendommen gewenst is, of waar organisaties efficiënter kunnen werken, worden de oplossingen van Zenitel toegepast.

Denk aan:

  • Ziekenhuizen
  • Gevangenissen
  • Industrie
  • Boor- & olieplatformen
  • Verkeerstunnels
  • Sluizen
  • Schepen
  • Distributiecentrums

Het hoofdkantoor van Zenitel is gevestigd in Oslo, Noorwegen. De omzet in 2015 was 66,5 miljoen euro en er werken 350 mensen. Vingtor-Stentofon is de merknaam voor intercomoplossingen op basis van AlphaCom, Pulse en SIP. Exigo is de merknaam voor native IP-omroep en ontruimingsoplossingen. De laatste productgroep voldoet aan de EN54 normering. Een onderdeel van de productportfolio zijn Atex gecertificeerde IP-intercomtoestellen.

Zenitel productlijn

Wat kan Elbo voor u betekenen?

Elbo Technology is vanaf 1997 importeur en groothandel van Vingtor-Stentofon in Nederland. Wij ondersteunen onze klanten, de installatiebedrijven en system integrators (SI), door de oplossingen van Zenitel te pre-configureren. Ook helpen we bij het instellen van het systeem op locatie.

Training en advies op maat

We geven het hele jaar door trainingen en cursussen in ons trainingscentrum. Daarnaast informeren we adviseurs over ontwikkelingen en mogelijke oplossingen. In de aanbestedingsfase geven wij ook advies aan de installateur of SI. Regelmatig komen we langs op locatie voor een projectopname of het analyseren van bestekken en tekeningen. Dit alles om een zo optimale projectie en advies te geven.
 

Uw bestaande intercomsysteem hergebruiken of koppelen

Op het gebied van bestaande intercomsystemen en wensen adviseren wij wat wel en niet mogelijk is. Dit kunnen wij naast de merken van Zenitel, ook voor andere merken doen. Door standaardisatie is het steeds makkelijker om allerlei systemen aan elkaar te koppelen. Zie hiervoor ook de blog ‘De 10 trends bij intercom’. Componenten van bestaande systemen kunnen ook hergebruikt worden. Denk hierbij aan de bekabeling, in- of opbouwbehuizing, RVS-frontplaat en neventoestellen. Specifiek voor Ring-Master en M100 is bij de ontwikkeling van de Vingtor-Stentofon-portfolio rekening gehouden met de werking en afmetingen van deze systemen.

Ik heb deze blog geschreven om de markt, zoals eindgebruikers, te informeren over de koppelingen en het hergebruik van componenten van de Ring-Master- en Philips M100-intercomsystemen. Dit zijn systemen die zich bewezen hebben en daardoor ook onder de aandacht gebracht mogen worden. We zijn trots op de Vingtor-Stentofon-intercomoplossing die hieruit is gekomen.

Hebt u vragen na het lezen van dit blogbericht? Neem gerust contact met me (of ons) op.

Timo  Vernooij
Timo Vernooij
Sales Director

In de functie van Sales Manager kom ik in contact met de gehele bouwketen. Van opdrachtgever, architect en adviseur tot aannemer en installateur. In deze dynamische setting ben ik op mijn sterkst. Groeien, verbeteren van processen en bruggen bouwen met nieuwe markten zijn mijn drijfveren naar opdrachtgevers en collega's.


Gerelateerde projecten

U wilt nog meer weten? Ontdek hier aanvullende berichten, artikelen, blogs en video's die gerelateerd zijn aan het onderwerp van uw keuze. Wij hebben ze voor u verzameld en overzichtelijk gebundeld. Wij wensen u veel leesplezier en horen het graag als u bijzonder specifieke informatie nodig heeft.